dinsdag 31 maart 2015

Kaar !

3D tekeningen van de doos





Werking: de foto's spreken voor zich








In het doosje is plaats voor 2 stukken




zaterdag 28 maart 2015

Maken finaal model

Voor mijn finaal model heb ik gekozen voor dit bruin karton van 1mm dik, het is zeer compact en stevig karton. In werkelijkheid kan hiervoor ook gerecycleerd karton gebruikt worden, wat ook weer milieuvriendelijker is en verspilling tegengaat. Afmetingen van het karton zijn 100cm x 70cm. De afmetingen van het patroon van de pizzadoos zijn 98cm x 66cm.


Test voor de scheurlijnen (prikken met schuim eronder)
Het scheuren werkt !

Patroon uittekenen op het karton


Patroon uitgesneden
Scheurlijntjes uitgeprikt
Doos toeplakken











Dergelijk stukje wordt nog op de binnenkant van de bovenkant van het kleine doosje geplakt omdat dit niet op voorhand in het patroon gevoegd kon worden.


zaterdag 21 maart 2015

Definitief conept

Met inspiratie op het partoon uit het boek, maakte ik degrelijke pizza doos, maar deze keer met een heel andere manier van scheuren voor het kleiner doosje. De hoekjes worden afgescheurd, (lopend over de boven en onderkant van de doos) en deze worden toegeklapt tot een kleiner, vierkant doosje.
Aan de binnenkant, zit een vierkant, die uitsteekt en bij het toeplooien in de andere driehoek gaat, hierdoor is het doosje beter afgesloten tegen lucht en blijft het ook beter dicht.
Kleine doosje toe.
Volledige pizzadoos toe.



Omdat het op deze manier tamenlijk moeilijk is op een pizza uit de grote doos te halen wordt de bovenkant van dit deel weggesneden. (waar de potloodlijnen staan wordt gesneden en de overblijvende stukken worden naar beneden geplooid voor extra stevigheid van de randen.)


Omdat het deksel nu voor niets meer gebruikt wordt, had ik het idee om hier ook uitscheurlijntjes te zetten die het deksel in 8 stukken verdeeld. die stukken kunnen gebruikt worden als bord om een pizzastuk op te leggen. Omdat dit uit het deksel gescheurd wordt, zal het nog proper en vetvrij zijn.


De doos volledig opengepooid. Rode lijnen zijn scheurlijnene, Groene vlakken moeten aan elkaar gelijmd worden.
Met afmetingen (gebaseerd op de werkelijke grootte van een pizzadoos

vrijdag 20 maart 2015

Uitwerking concept

Eerste idee: je scheurt een hoekje van de pizzadoos en daarmee vorm je een driehoekig kleiner doosje. Het probleem daarbij is dat dit moeilijk te realiseren is en de onderkant van het doosje zou al vettig zijn van de volledige pizza, wat minder hygiënisch is.
Tweede idee: uit het deksel scheur je een grondplan voor een driehoekig doosje, die je dan zelf nog moet vouwen. Hierbij is het probleem dat het vouwen veel tijd neemt en voor sommigen niet erg vanzelfsprekend zal gaan, waardoor eerder naar de vuilbak gestapt zal worden met de restjes dan ze te bewaren. Een tweede probleem dat bij beide ideeën voorkomt is dat als er voorgesneden gaatjes zitten in de doos om de vorm makkelijker te kunnen uitscheuren, kan er ook meer lucht door deze gaatjes aan de pizza, waardoor de pizza sneller zal afkoelen voor ze geopend wordt.
Om het probleem van te snelle afkoeling tegen te gaan wordt bij dit idee met een dubbele laag karton gewerkt, de vorm voor het kleiner doosje wordt uitgescheurd uitvde bovenste laag karton van het deksel. De onderste laag blijft compleet waardoor het deksel nog steeds volledig luchtdicht is. Bij dit concept zitten we echter nog steeds met de ingewikkelde plooivorm.
Het patroon van het kleine driehoekige doosje: Omdat bij zo'n vorm slecht 1 resterend stukje opgeborgen kan worden, zocht ik naar een manier op meerdere te kunnen opbergen. Hier heb ik een patroon getekend waarbij twee doosjes met verschillende dikte uitgehaald kunnen worden (altijd wel slechts een van de twee) het ene 1cm dik en het andere 2cm. Dus de bedoeling is alsje 1 stuk over hebt scheur je het dunne doosje uit, heb je 2 stukken over ga je voor het dikkere, waarin de twee stukken wel op elkaar gelegd moeten worden, wat ook niet echt zo'n goeie manier is om pizza te bewaren...

Een testje van het kleine doosje, met dikte 2cm. door de scherpe hoeken die in elkaar passen is nergens lijm nodig om het te vouwen en dicht te krijgen, wat wel heel voordelig is.

Een test voor een patroon voor de volledige pizzadoos. Hierbij is ook nergens lijm nodig.
Op het deksel en de onderkant van de doos kunnen kleine doosjes uitgescheurd worden.
OF: Een iets groter doosje dat over de boven en onderkant loopt en dezelfde rug heeft als de volledige pizzadoos.

Op zoek naar alternatieve vormen en manieren om te plooien


Deze manier vond ik wel interessant, omdat het een heel simpel patroon is en de doos is heel goed afgesloten en luchtdicht.






Met inspiratie uit het patroon vanuit het boek, een nieuwe doos waaruit een kleiner driehoekig doosje gescheurd wordt.




Het witte vierkant stelt de bovenkant van de pizzadoos voor. Dit is de eerste manier om doosjes uit te scheuren (een uit de bovenkant en een uit de onderkant, dus in het totaal heb je twee doosjes) voor maximaal 2 restjes. (ik ga ervan uit dat er zelden meer dan 2 stukken overblijven van een pizza)

De tweede manier. Ook twee doosjes, die over de boven en onderkant lopen




zondag 1 maart 2015

Keuze concept

Uit de 8 verschillende ideeconcepten die ik had heb ik als definitief concept de pizzadoos gekozen.
Omdat dit idee het tofste, nuttigste en meest haalbare van allemaal is. Het idee van de pizzadoos is dat er uit de doos een deeltje gescheurd kan worden waaruit een kleiner doosje geplooid kan worden om een resterend stukje pizza in op te bergen. De link met voedselverspilling is dat hiermee het restje niet meer weggesmeten zal worden omdat er direct een opbergdoos beschikbaar is, die niet veel plaat inneemt in de koelkast en ook nog eens tof om te maken is.